Bijzondere brandweervoertuigen

In de wereld rijden tal van bijzondere brandweervoertuigen rond.

TATRA CZS 40 Titan

Dit Tsjechische bakbeest van maar liefst 36.000 kg heeft 12.000 liter water aan boord. Voorzien van 2 waterkanonnen die respectievelijk 2.000 en 4.000 l/m water geven is hij alle branden de baas. Ondanks zijn gewicht haalt hij een snelheid van 90 km/h. Hij is 11 meter lang, 2,5 meter breed en 3,2 meter hoog.


Bronto F-HLA 112 bijzondere brandweervoertuigen

In 2010 presenteerde Bronto de hoogste hoogwerker ter wereld: maar liefst 112 meter hoog! Dit bijzondere brandweervoertuig weegt maar liefst 78.000 kilo en is 19 meter lang. Door de Nederlandse straten manoeuvreren zal dus niet lukken.


TATRA UDS 214

Dit bijzondere Tsjechische voertuig wordt gebruikt om brandsleuven te maken tijdens bosbranden en om objecten te slopen tijdens en na een brand. Daarnaast wordt het voertuig ingezet om ijsblokken en boomstammen uit rivieren te verwijderen tijdens overstromingen.


Brandweertrein bijzondere brandweervoertuigen

Van de bijzondere brandweervoertuigen zijn brandweertreinen toch wel het meest bijzonder. In Zwitserland rijden maar liefst 16 brandweertreinen rond. Ze zijn onderdeel van SBB Intervention. Deze organisatie werkt vanuit 16 locaties met 330 man personeel aan de veiligheid van het spoornet in Zwitserland. De treinen worden gebruikt voor brandbestrijding, maar ook voor evacuatie van passagiers en het slepen van treinen.

De meest recente brandweertrein uit 2014 bestaat uit een bluswagon, een materieelwagon en 2 reddingwagons en weegt 326 ton. De trein heeft een topsnelheid van 100 km/h en kan lasten tot 940 ton trekken op een helling van 27 procent. De trein heeft bijna 2 miljoen liter ademlucht aan boord opgeslagen in 132 cilinders van 50 liter met 300 bar druk. Zowel in als buiten de trein zijn diverse aansluitpunten voor ademlucht. De bestuurderscabines zijn lichtdicht en staan onder overdruk met ademlucht. De brandweertrein heeft 45.000 liter water en 1.500 liter schuimvormendmiddel aan boord. De trein heeft diverse water en schuim monitors waarvan de grootste 2.400 l/m. Daarnaast is de trein voorzien van sproeiers om zichzelf te beschermen.


BearCatĀ® MedEvac G3

Wat een beest! Een gepantserde brandweerauto gebouwd op een versterkt Ford F-550 chassis met een V8-turbodieselmotor. Het voertuig is onder andere in gebruik bij de Brandweer van San Antonio, Texas. Het wordt gebruikt door tactische eerste hulpeenheden.