Brandweer kinderfeestje

Op zoek naar inspiratie voor een brandweer kinderfeestje? Op deze pagina vind je allerlei leuke tips en ideeën voor een onvergetelijke brandweer verjaardag.

Kleding

Bij een brandweer feestje horen natuurlijk kleine brandweermannen en -vrouwen. Trek alle kinderen daarom een brandweerpak aan. Een brandweerhelm mag natuurlijk niet ontbreken, maar deze kun je ook weg laten. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de jarige job in een brandweerpak te hijsen. Brandweerpakken voor kinderen zijn te koop, te huur en je kunt er voor kiezen om ze zelf te maken of laten maken door een handige oma of buurvrouw. Wil je het helemaal spannend maken, zorg dan voor een aantal portofoons.

Aankleding / versiering

Het is natuurlijk leuk om het huis te versieren in brandweer stijl. Denk aan brandweer ballonnen, brandweer slingers, Brandweerman Sam producten, caketoppers en traktatiezakjes. Een blauw zwaailicht maakt het helemaal af. Deze kun je ook gebruiken als er een nieuwe melding (spelletje) start voor de kinderen. Hier vind je leuke brandweer versieringen die je zelf uit kunt printen.

Bezoek brandweerkazerne brandweer kinderfeestje

Wat is er nu leuker dan tijdens een brandweer kinderfeestje een echte brandweerkazerne bezoeken? Kan dat dan zal je denken? Waarom niet! Ga vooraf samen met de jarige langs bij een brandweerkazerne in uw omgeving en vraag of jullie tijdens de verjaardag een kleine rondleiding kunnen krijgen. De brandweer staat hier vaak wel voor open. Lukt het nu niet? Probeer dan eens een kazerne in de omgeving. Bij kazernes met een vrijwillige brandweer heb je meer kans dat het lukt dan in de grote stad. Misschien ken je via via wel iemand bij de brandweer? Benader diegene dan.

Brandweer spelletjes

Een brandweer kinderfeestje is natuurlijk niet compleet zonder brandweer spelletjes. Van de spelletjes kun je ook een groot uitrukspel maken. Alle spelletjes op zich zijn dan uitrukken waar het brandweerkorps voor moet uitrukken. Kleed dit eventueel leuk aan met een noodtelefoon of een alarm (het blauwe zwaailicht).

Red de poes

Verzamel een aantal knuffelpoezen (misschien bij de buren?) en breng deze in gevaarlijke situaties. In de boom (niet te hoog natuurlijk), op het tuinhek, op het schuurtje etc. Het is nu aan de kleine brandweermannen en -vrouwen om de poesjes te redden, eventueel met een telescoophaak of bezemsteel.

Brand blussen

Op een kinderfeestje moet natuurlijk brand geblust worden. Zorg ervoor dat dit veilig kan. Zorg bijvoorbeeld voor een extra volwassene en span een lint waar de kinderen niet achter mogen komen. Zet een aantal (lange) sterretjes in wat potten zand, aansteken en blussen maar! Het voordeel van sterretjes is dat ze niet uit waaien door de wind. Blussen kan met de tuinslang of waterpistolen.

brandweer kinderfeestje

Ladder beklimmen

Zet een huishoudtrap op en laat de kinderen de brandweerladder beklimmen. Blijf er uiteraard wel bij. Om het wat leuker te maken laat je ze iets pakken van hoogte zoals een knuffelkat.

Opgesloten op de WC

Ojee! Papa of mama zit opgesloten in de wc. Kunnen de brandweerlieden hem of haar bevrijden?

Tak op de weg

Misschien heb je een bos of park in de buurt? Ga vooraf kijken of je een grote afgebroken tak kunt vinden in de bosjes. Sleep deze op het wandelpad en laat de kleine brandweermannen en -vrouwen de tak opruimen.

Brandkranen zoeken

De brandweer heeft jullie hulp nodig bij het zoeken van brandkranen. Ga wandelen met de kinderen en laat zo goed op palen en muren kijken of ze een brandkranenbordje zien hangen. Laat ze vervolgens de brandkraan opzoeken met de gegevens die op het bordje vermeld staan. In nieuwbouwwijken kom je de bordjes overigens niet vaak meer tegen. De brandweer gebruikt daar tegenwoordig een digitale kaart om de brandkraan te vinden.

brandweer kinderfeestje

Brandweerfilm brandweer kinderfeestje

Als onderdeel van het brandweer kinderfeestje kan er een brandweerfilm worden gekeken. Zoals Brandweerman Sam de film of de familiefilm Playing with fire. Deze laatste is wel in het Engels en Nederlands ondertiteld.

Brandweer kleurplaat

Een groot zeil op tafel, bakken met kleurpotloden een paar leuke brandweer kleurplaten uitprinten en ze zijn weer even zoet. Leuke gratis kleurplaten vind je hier.

Brandweer speelgoed

Wat is er mis met spelen? Niks! Leg wat brandweerspeelgoed klaar en laat hun fantasie het werk doen. Je kunt bijvoorbeeld speelgoed van brandweerman Sam neerleggen of Lego of Playmobil.

Knutselen

Weer het zeil op tafel, dit keer met een hoop knutselspullen en knutselen maar. Je kunt ook vooraf een aantal brandweer bouwplaten afdrukken. Hier vind je een gratis bouwplaat. Misschien niet de mooiste, maar ach hij is gratis.

Eten en drinken brandweer kinderfeestje

Ook het eten en drinken gebeurt natuurlijk in brandweerstijl.

Taart

Bij een brandweer verjaardag hoort natuurlijk een brandweertaart. Er zijn tal van bedrijfjes die dit aanbieden. Ook een idee is de kleine taartjes van de Hema, uiteraard met een brandweerauto erop.

Lunch / avondeten

Misschien niet zo zeer een brandweerthema, maar wel superleuk. Leg een wegwerp tafelkleed op tafel en stort alles er los op. Patatjes gooi je er los op en ook de frikandellen en kipnuggets gaan er los op. Tot slot spuit je de mayo en ketchup ook los op het kleed. De kinderen komen niet meer bij van verbazing. Verzin er een leuk verhaal bij dat de borden in de brandweerkazerne allemaal op de grond zijn gevallen.

Bekertjes versieren

Versier de plastic bekertjes vooraf door er een brandweerauto op te plakken. Zo heb je samen met je kind al voorpret voor het feestje.

  • brandweer kinderfeestje
  • brandweer kinderfeestje

Oorkonde

Na afloop krijgen alle kleine brandweermannen en -vrouwen natuurlijk een brandweer oorkonde of medaille.