Opleiding tot brandweerman/-vrouw

Of je nu als oproepkracht of beroepskracht aan de slag gaat, je volgt precies dezelfde brandweer opleiding tot Manschap. Het enige verschil is dat je deze opleiding als beroepskracht fulltime volgt, zo ben je in een aantal weken klaar. Als oproepkracht volg je de opleiding 1 dag of 1 avond in de week. Deze brandweer opleiding duurt dan ongeveer 1-2 jaar.

De opleiding bestaat uit 2 blokken en is duaal van opzet. Dat betekent dat je de theorie thuis leest via de ELO (Elektronische Leeromgeving) en tijdens de lessen de theorie gaat toepassen in de praktijk. Tijdens de opleiding maak je meerdere theorie- en praktijktoetsen. Beide blokken sluit je af met een praktijkexamen.

Blokken brandweer opleiding

  • Blok aanvliegroute en brand: in dit blok maak je kennis met de brandweerorganisatie en leer je wat brand is en hoe je het kunt bestrijden. Je leert te werken met alle verschillende materialen zoals slangen, ladders en hoe je op de tast je weg kunt vinden wanneer je door de rook niets kunt zien. Ook leer je levensreddend handelend op te treden en leer je bijvoorbeeld reanimeren.
  • Blok THV en IBGS: in dit blok leer je alles op het gebied van Technische Hulpverlening en Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen. Je leert werken met hydraulische gereedschappen om personen na een verkeersongeval te bevrijden en hoe je personen uit een geblokkeerde lift bevrijd. Ook leer je lasten te heffen met bijvoorbeeld dommekrachten en hefkussens. Je leert ook wat je wel en niet mag doen als er bijvoorbeeld een giftig gas is ontsnapt. WO staat voor waterongevallen. Je leert bijvoorbeeld wat je kunt doen als er een auto in het water is gereden.

Nadat je alle blokken hebt doorlopen en alle examens hebt behaald mag je jezelf brandweerman/-vrouw noemen. Je hebt dan de functie Manschap. Meer informatie over brandweer opleidingen vind je hier.

brandweer opleiding

Vervolgopleidingen

Nadat je je diploma manschap hebt behaald zijn er tal van vervolgopleidingen die je kunt volgen om andere functies uit te oefenen. Zie hiervoor het hoofdstuk functies bij de brandweer. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de behoefte binnen jouw kazerne.