Brandweer spreekbeurt

Hoi! Ga je binnenkort een brandweer spreekbeurt geven? Dan ben je hier aan het goede adres. Op deze pagina en via de diverse links vind je alle informatie om van jouw spreekbeurt een groot succes te maken. Je vind hier niet alleen informatie, maar ook praktische tips en leuke proefjes om uit te voeren tijdens jouw brandweer spreekbeurt.

Bedenk onderwerpen

Allereerst is het belangrijk om te bepalen over welke onderwerpen je het wilt gaan hebben. Er zijn tal van brandweer onderwerpen die je kunt behandelen, maar niet alles past binnen de tijd die je van de juf of meester krijgt. Wil je het gaan hebben over vuur, brandweervoertuigen, de geschiedenis van de brandweer, de opleiding tot brandweerman, functies bij de brandweer, de organisatie van de brandweer of de gereedschappen die de brandweer gebruikt? Bedenkt eerst welke onderwerpen je wilt behandelen. Maak dan een lesplan van jouw spreekbeurt waarin je je spreekbeurt opdeelt in een aantal onderwerpen die binnen de tijd passen. Onze tip is om in ieder geval tijd in te bouwen om brandweer materialen te laten zien of een kleine demonstratie te geven.

brandweer spreekbeurt

Geheime tip: materialen lenen

Wat is er nu leuker dan dat je tijdens je spreekbeurt echte brandweer materialen kan laten zien? Nu zal je wel denken: hoe kom ik aan brandweer materialen? Het antwoord is simpel: bij de brandweer. Ga samen met je vader of moeder langs een brandweerkazerne en leg uit dat je een spreekbeurt gaat geven over de brandweer. Vaak is het wel mogelijk om wat kleine spullen te lenen. Denk bijvoorbeeld aan een echte brandweerslang, een helm of een blusjas. Lukt het niet? Probeer dan eens een brandweerkazerne in het naastgelegen dorp. En vergeet de spullen natuurlijk na afloop niet terug te brengen met een pak stroopwafels : )

Demonstraties Brandweer Spreekbeurt

Voor de afwisseling raden we aan om presenteren af te wisselen met kleine proefjes. Hier onder vind je een aantal tips voor proefjes.

Branddriehoek spreekbeurt brandweer

Wil je tijdens je brandweer spreekbeurt gaan vertellen over vuur? Dan ga je vast iets vertellen over de branddriehoek: brandstof zuurstof en temperatuur. Zonder 1 van deze 3 zijden van de driehoek kan vuur niet branden. Dit kun jij demonstreren door een waxinelichtje aan te steken en zodra deze goed brand zet je op zijn kop een glas over het waxinelichtje. Zodra het vuur alle zuurstof onder het glas heeft gebruikt zal het vuur doven. Je hebt nu laten zien dat vuur niet zonder zuurstof kan branden. Overleg eerst met de juf of meester of dat je dit proefje uit mag voeren.

Katalysator (brandvijfhoek)

Als je het nog iets ingewikkelder wilt maken kun je uitleg geven over de brandvijfhoek. Dit is eigenlijk de branddriehoek + een katalysator en mengverhouding. Dus totaal:

  • Brandbare stof
  • Zuurstof
  • Ontstekingstemperatuur
  • Mengverhouding
  • Katalysator

Wat een katalysator is kun je aantonen met een klein proefje. Een katalysator kan positief katalytisch zijn (het branden wordt versneld) of negatief katalytisch (het branden wordt vertraagd). Bij vaste stoffen werken poederblussers negatief katalytisch. Voorbeeld van een positieve katalysator is in dit geval as en een suikerklontje. Als men een suikerklontje wil aansteken door middel van een aansteker erbij te houden zal het niet lukken om het suikerklontje te laten ontsteken. Maar doopt men het suikerklontje in de as dan zal het suikerklontje gaan branden. Weliswaar niet heftig maar het suikerklontje brandt. Dit is dan een positieve reactie veroorzaakt door de sigarettenas.

Mengverhouding (brandvijfhoek)

Om een stof te laten branden heb je ook de juiste mengverhouding nodig tussen zuurstof en brandstof. Een massief blok hout zal niet snel branden, maar is het hout fijner gemaakt en goed vermengd met zuurstof dan brand hetzelfde hout wel goed. Kijk maar naar het filmpje. In overleg met je juf of meester mag je dit misschien ook in de klas laten zien. Let op dat je maar een heel klein beetje houtschaafsel nodig hebt.

Onderwerpen spreekbeurt brandweer

Goed, je weet nu welke onderwerpen je aan bod wilt laten komen tijdens je brandweer spreekbeurt. Ook weet je inmiddels dat je proefjes en brandweer materialen kunt gebruiken om je spreekbeurt nog leuker te maken. Nu is het tijd om je in je onderwerpen te gaan verdiepen: