Brandweerkazernes Nederland

Nederland telt ongeveer 1000 brandweerkazernes. Op onderstaande kaart vind je een overzicht van de brandweerkazernes in Nederland. Er bestaan verschillende soorten brandweerkazernes:

  • vrijwillige brandweerkazerne
  • beroeps brandweerkazerne
  • vrijwillig/beroeps brandweerkazerne
  • kantoor Veiligheidsregio
  • bedrijfsbrandweerkazerne

Het laden van de kaart kan even duren!

Fout op de kaart ontdekt? Laat het ons weten. Met elkaar houden we de kaart actueel.

Vrijwillige brandweerkazernes Nederland

Een vrijwillige brandweerkazerne wordt bemand door brandweer vrijwilligers. Een vrijwillige brandweerkazerne beschikt altijd over een voertuigstalling met roldeuren waar de voertuigen beschermd worden tegen vorst en andere weersinvloeden. Aangezien een brandweervoertuig een pomp en een watertank aan boord heeft is het belangrijk deze te beschermen tegen vorst. Daarnaast hebben vrijwillige kazernes een kantine en soms een apart instructielokaal. De uitrukpakken hangen klaar om snel aan te kunnen trekken in het geval van een uitruk. Op sommige kazernes zijn ook douches aanwezig zodat de brandweermensen zich na afloop van een uitruk kunnen opfrissen.

Beroeps brandweerkazernes Nederland

Een beroeps brandweerkazerne wordt bemand door brandweermensen die in vaste dienst zijn. Een beroeps brandweerkazerne heeft minimaal dezelfde vertrekken als een vrijwillige brandweerkazerne aangevuld met een keuken, woonkamer, slaapkamers en sanitair. Vaak is er ook een sportruimte aanwezig. In sommige beroeps brandweerkazernes zijn ook vrijwilligers actief die bijvoorbeeld het tweede brandweervoertuig bemannen.

brandweerkazernes nederland
Brandweerkazerne Pijnacker Nootdorp Bron: Galjema B.V. Technisch Adviesbureau

Kantoor Veiligheidsregio

Iedere Veiligheidsregio heeft een hoofd locatie. Deze hoofd locatie beschikt over kantoorruimte waarvandaan het personeel van de Veiligheidsregio haar werkzaamheden uitvoert. Soms is het hoofdkantoor van de Veiligheidsregio gecombineerd met een brandweerkazerne maar dit is niet altijd het geval zoals bijvoorbeeld in Rotterdam het geval is.

Bedrijfsbrandweerkazerne

Sommige bedrijven in Nederland hebben een dusdanig hoog brandgevaar dat zij een bedrijfsbrandweer hebben. Soms zijn ze dit zelfs verplicht om te hebben zoals in de wet omschreven. Deze bedrijven beschikken over een bedrijfsbrandweerkazerne. Bedrijven kunnen de bedrijfsbrandweer ook gezamenlijk inrichten zoals bij de Gezamenlijke Brandweer het geval is.

Fout op de kaart ontdekt? Laat het ons weten. Met elkaar houden we de kaart actueel.