Koolmonoxide en koolmonoxidemelders

Wat is koolmonoxide en hoe ontstaat het?

Koolmonoxide (ook wel CO genoemd) is een giftig gas dat je niet kunt ruiken of zien. Het ontstaat door onvolledige verbranding van koolstof in bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine. Koolmonoxide komt vrij in een CV-ketel, geiser, auto (uitlaatgassen), open haard (hout) en zelfs de barbecue. Zelfs bij moderne CV-ketels kan koolmonoxide vrij komen. Normaal gesproken wordt de koolmonoxide netjes afgevoerd door een afvoerbuis echter door een installatiefout of storing kan koolmonoxide in het huis vrij komen met alle gevolgen van dien. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Een koolmonoxidemelder kan je op tijd waarschuwen en daarmee je leven redden!

koolmonoxide

Waarom is koolmonoxide zo gevaarlijk?

De koolmonoxide die je inademt komt in je bloed terecht. Daar neemt het de plek in van zuurstof waardoor je bloed geen zuurstof meer door je lichaam kan vervoeren. De symptomen van koolstofmonoxidevergiftiging zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij langere blootstelling wordt dit gevolgd door bewusteloosheid en ten slotte de dood door zuurstofgebrek in de hersenen.

In welke ruimtes plaatsen?

Alle ruimtes waar een verbrandingstoestel hangt zouden moeten zijn voorzien van een koolmonoxidemelder. In deze ruimte ontstaat de koolmonoxide immers. Dit is dus de ruimte waar de CV-ketel of geiser hangt en in de ruimte waar een gaskachel of openhaard staat. Aangezien je de koolmonoxidemelder waarschijnlijk niet in de slaapkamer kunt horen als je slaapt zou er ook in de slaapkamer of overloop tussen meerdere slaapkamers een koolmonoxidemelder moeten hangen. Koolmonoxide kan zeker als u in een appartement of flat woont ook via de onder- of bovenburen bij u in de woning terecht komen. Ook in (oudere) rijtjeswoningen waar de zolders gescheiden zijn door enkelsteens metselwerk kan koolmonoxide zich verspreiden over meerdere woningen. Een koolmonoxidemelder is overigens geen vervanging van een rookmelder!

Waar koolmonoxidemelder bevestigen?

Koolmonoxide is ietsje lichter dan lucht en zou normaal dus opstijgen naar het plafond. Uit onderzoek blijkt echter dat de koolmonoxide zich met de luchtstromen in een ruimte mee laat voeren. Volgens het advies van Brandweer Nederland hang je een koolmonoxidemelder in de ruimte waar een verbrandingstoestel hangt aan het plafond en in een ruimte zonder verbrandingstoestel hang je de melder op ademhoogte. In de slaapkamer is dit dus de hoogte van je bed/kussen. Lees hier de exacte afstanden voor het plaatsen van een koolmonoxidemelder.

Waar koolmonoxidemelder niet bevestigen?

Bevestig een koolmonoxidemelder nooit achter objecten zoals gordijnen en kasten of in de buurt van luchtroosters. Ook in zeer kleine ruimtes kan een koolmonoxidemelder beter niet geplaatst worden. Het is dan beter om deze in de aangrenzende ruimte te plaatsen. Daarnaast mag een koolmonoxidemelder niet in een badkamer of plaats waar de temperatuur onder 0 kan dalen geplaatst worden. Tot slot kunnen de gassen van spuitbussen zoals deo en haarlak een storing veroorzaken, dus houd hier rekening mee tijdens het plaatsen van de melder.

Levensduur koolmonoxidemelder

De sensor van een koolmonoxidemelder bestaat uit een gel. In deze gel zit onder andere zwavelzuur als elektrolyt. Als de sensor in de koolmonoxidemelder wordt blootgesteld aan hogere concentraties koolmonoxide dan normaal in een huishouden voorkomt, begint een chemische reactie en slaat de melder alarm. Deze sensor is aan slijtage onderhevig en werkt na een bepaalde tijd niet meer goed. Dit is gemiddeld 5 – 10 jaar. In de koolmonoxidemelder die wij adviseren (Alecto COA3910) zit een sensor met een levensduur van 10 jaar. De melder dient dan in zijn geheel vervangen te worden. De datum dat de melder vervangen moet worden staat vermeld op een sticker op de melder.

Stroomvoorziening

Er zijn verschillende stroomvoorzieningen voor koolmonoxidemelders:

  • Verwisselbare batterijen, meestal AA
  • Lithium-ion batterij met levensduur van 7 jaar
  • Lithium-ion batterij met levensduur van 10 jaar
  • Een aansluiting op het lichtnet (230V) + back-up batterij voor als de stroom uitvalt

*Gebruik nooit oplaadbare batterijen in koolmonoxidemelders. Door hun kenmerkende stroomafgifte kan het zijn dat de melder geen “batterij leeg” signaal afgeeft en er dus een niet werkende koolmonoxidemelder in huis hangt.

Voor- en nadelen

Van alle bovenstaande stroomvoorzieningen is er niet persé een beste of slechtste optie. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Voor welke stroomvoorziening je ook kiest: alle melders moeten na 5-10 jaar compleet vervangen worden (zie hoofdstuk “levensduur koolmonoxidemelder”).

Het nadeel van verwisselbare batterijen is dat je periodiek de batterijen moet vervangen. AA/AAA batterijen gaan 1-1,5 jaar mee. De koolmonoxidemelder geeft dit zelf aan door een bepaald geluidssignaal. Vaak is dit ook nog eens ’s nachts rond 4:00 uur omdat de temperatuur in de woning dan het laagst is. De batterijspanning die op dat moment al aan de krappe kant is, wordt door de kou ‘s nachts nóg iets minder. Het voordeel van verwisselbare baterijen is dat je de melder regelmatig in je handen hebt en er aan herinnerd wordt om hem eens schoon te maken middels de stofzuiger. Daarnaast is dit ook vaak de goedkoopste optie.

Het grote voordeel van koolmonoxidemelders met ingebouwde lithium-ion batterij is dat je de batterij gedurende de levensduur niet hoeft te vervangen. Aan het einde van de levensduur vervang je de rookmelder in zijn geheel. Nadeel is dat deze melders vaak iets duurder zijn.

Tot slot bestaan er koolmonoxidemelders die kunnen worden aangesloten op het lichtnet. Er is niet persé een voordeel m.b.t. stroomvoorziening. Ook in een 230V melder zit een back-up batterij die periodiek vervangen moet worden. Daarnaast is dit type melder redelijk prijzig en hebben ook deze melders een levensduur van 5-10 jaar.

Onderhoud koolmonoxidemelder

Een koolmonoxidemelder dient maandelijks getest te worden zodat u er zeker van bent dat de melder daadwerkelijk werken. Reinig de melder maandelijks met een stofzuiger en zachte doek. Na 10 jaar vervangt u een koolmonoxidemelder in zijn geheel.

Wetgeving omtrent koolmonoxide

Voor wat betreft woningen bestaat er momenteel geen wetgeving die het plaatsen van een koolmonoxidemelder verplicht maakt. Ook de verplichting om per 1 juli 2022 rookmelders in bestaande woningen te plaatsen heeft geen gevolgen voor een eventuele verplichtte plaatsing van koolmonoxidemelders. Maar goed, heeft u een wet nodig om te voorkomen dat u en uw gezin overlijden aan een koolmonoxidevergiftiging?

Keuzehulp

Zoals u wellicht al heeft ontdekt zijn er vele verschillende typen koolmonoxidemelders met verschillende stroomvoorzieningen te koop variërend in prijs van € 21,95 tot over de € 100,-. Wij adviseren de COA3910 van het merk Alecto. Dit komt omdat wij het uitzoekwerk al voor u gedaan hebben. Deze melder is van goede kwaliteit en is daarnaast ook nog eens zeer betaalbaar vergeleken bij andere koolmonoxidemelders. Waarom zou u nog verder zoeken? U besteld de koolmonoxidemelder COA-26 hier.

Meer lezen? Check de website van de brandweer en de consumentenbond.