P2000

Overzicht P2000 monitoren

Volg live de brandweer, ambulance en KNRM via onderstaande P2000 monitors.

Wat is P2000?

Het P2000 netwerk maakt onderdeel uit van het C2000 communicatienetwerk. Het is een alarmeringsnetwerk om medewerkers van hulpdiensten op te roepen in geval van een incident. Zo maken bijvoorbeeld de brandweer, ambulance en KNRM gebruik van dit systeem. De hulpverleners worden opgeroepen / gealarmeerd middels een P2000 alarmontvanger, ook wel pager of pieper genoemd. In de alarmontvanger staan een aantal capcodes geprogrammeerd. De 112 alarmcentrale alarmeert deze capcodes waarna de pagers van de hulpverleners af gaan. Er bestaan duizenden capcodes zodat men in Limburg andere capcodes kan gebruiken dan in Groningen.

P2000 is een digitaal systeem en de opvolger van het oude analoge alarmeringssysteem. Het systeem is niet versleuteld waardoor iedereen de berichten kan ontvangen en lezen. Gebruik hiervoor bovenstaande monitors. Het P2000 systeem maakt gebruik van de frequentie 169,650 MHz.

p2000

Berichten 112 alarmeringen

De berichten die een pager ontvangt bevatten meestal standaard:

  • Prioriteit van de melding (spoed of niet)
  • Het adres / de locatie
  • Soort incident (bij de brandweer, niet bij de ambulance)
  • Gealarmeerde voertuigen / eenheden

In het geval van de pager afbeelding gaat Ambulancevoertuig 17134 met spoed (A1) naar de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Bij brandweermeldingen werkt men met P1 (prio 1) oftewel met hoge prioriteit en P2 (prio 2) lage prioriteit. Daarnaast wordt bij brandweermeldingen het communicatiekanaal vermeld in het bericht.

p2000

C2000

C2000 is een communicatiesysteem dat gebruikt wordt door Nederlandse hulpdiensten en veiligheidsdiensten, zoals brandweer, politie, ambulance maar bijvoorbeeld ook de douane en onderdelen van defensie. Voor het bestaan van C2000 gebruikte al deze diensten hun eigen analoge netwerk. Aan het einde van de jaren 90 waren deze analoge netwerken aan het einde van hun technische levensduur. De dekkingsgraad was maar 80% en verschillende hulpdiensten konden niet met elkaar communiceren. De basis voor C2000 is de wereldwijde TETRA-standaard  (Terrestrial Trunked Radio) voor mobiele groepscommunicatie. De hulpverleners op straat kunnen middels een portofoon communiceren via het C2000 netwerk. In de voertuigen van hulpdiensten worden hiervoor mobilofoon gebruikt.

De Rijksoverheid is eigenaar van het C2000 systeem en de minister van Justitie en Veiligheid is bestuurlijk verantwoordelijk. Het beheer van het netwerk ligt in handen van de Nationale Politie, onderdeel MDC (Meldkamer Diensten Centrum). Het netwerk bestaat uit meer dan 600 antennemasten. Iedere antennemast is voorzien van een noodstroomvoorziening (accu’s) die voor 4 uur energie kunnen leveren. Bij langere stroomuitval heeft de brandweer aggregaten die de masten van stroom kunnen voorzien. In geval van langdurige uitval van een mast of dekkingsproblemen kunnen mobiele zendmasten worden ingezet, hiervan bevinden zich er in Nederland 6 (zie afbeelding).

Politie

De politie maakt geen gebruik van het P2000 netwerk. Politievoertuigen worden via hun meldkamer opgeroepen voor een melding.

Toekomst P2000

Doordat het systeem niet versleuteld is, kan iedereen de berichten lezen. De SP heeft hier in 2013 bijvoorbeeld Kamervragen over gesteld. Hierna heeft de verantwoordelijke minister toegezegd om maatregelen te treffen. Zo zijn huisnummers niet meer zichtbaar in de alarmering. Uiteindelijk is het de bedoeling van het gehele P2000 bericht versleuteld gaat worden.