Brandveiligheid op vakantie

Brand houdt geen rekening met het feit dat u op vakantie bent. Ook in uw caravan, tent of camper kan helaas brand ontstaan. Overdag zal dit waarschijnlijk snel ontdekt worden, maar ’s nachts als u ligt te slapen merkt u niks van een brand. De giftige rook zal zich snel verspreiden en de gevolgen kunnen desastreus zijn. U wilt zich tijdens uw welverdiende vakantie toch niet druk hoeven maken om veiligheid? Hang daarom een rookmelder op in uw caravan of camper.

Caravan in brand op grasveld

Welk type rookmelder in uw caravan of camper?

Het is dus helemaal niet overdreven en wel zo veilig om ook op vakantie aandacht te besteden aan brandveiligheid. Een caravan of camper heeft maar 1 vluchtweg en daarom is het belangrijk om tijdig gealarmeerd te worden bij brand. Een rookmelder in uw caravan of camper ophangen is zo gepiept. In caravans en campers adviseren wij om een rookmelder met ingebouwde lithium-ion batterij die 10 jaar mee gaat te plaatsen. Zo hoef je de melder maar 1 keer op te hangen en heb je geen gedoe met het verwisselen van batterijen tijdens je vakantie. ’s Nachts je bed uit voor een lege rookmelder batterij is thuis al niet leuk, laat staan tijdens je welverdiende vakantie.

Waar rookmelder ophangen in caravan?

De beste plek om een rookmelder op te hangen in een caravan of camper is aan het plafond en dan minimaal 50 cm bij iedere wand vandaan. Hang de rookmelder niet boven de kookplaat of naast de badkamer (indien van toepassing). Ook hang je de rookmelder liever niet in de buurt van ventilatierooster of de airconditioning. Deze laatste 2 zorgen ervoor dat de rook de melder niet bereikt.

Koolmonoxidemelder in caravan of camper

Ook in een caravan of camper kan koolmonoxide vrijkomen. Bijvoorbeeld tijdens het koken op propaan, butaan of een ander gas. Ook een gaskachel kan koolmonoxide veroorzaken. Koolmonoxide is kleurloos en geurloos maar wel heel erg giftig. Bij het inademen van hoge concentraties koolmonoxide kan zelfs leiden tot de dood. Daarom is het zeer verstandig om een koolmonoxidemelder op te hangen in uw caravan of camper. Hang deze aan de wand op de hoogte waar u op slaapt. Let op, een koolmonoxidemelder wordt nog wel eens verward met een CO2 melder. Echter koolmonoxide is CO en dus is een koolmonoxidemelder een CO-melder. CO2 is koolstofdioxide, dit zit onder andere voor ongeveer 4% in de lucht die wij als mens uitademen.