Rookmelders verplicht in 2022

Per 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Nederland, dus ook in oudere en al bestaande woningen. Het doel van deze nieuwe wetgeving is het aantal doden bij woningbranden te verminderen. Wat er gaat veranderen met deze nieuwe regels en waar je rekening mee moet houden lees je in dit artikel.

rookmelder verplicht

Regelgeving

In nieuwbouwwoningen zijn rookmelders al sinds 2003 verplicht. Op iedere verdieping waar geleefd wordt dient een rookmelder te hangen. Op advies van de brandweer, gemeenten, vastgoedeigenaren en bouwende partijen gaat de overheid per 1 juli 2022 rookmelders in alle woningen verplicht stellen. Hiervoor zal het bouwbesluit worden aangepast.

Waarom worden rookmelders verplicht?

Zoals gezegd is het doel van de nieuwe wetgeving om het aantal doden bij woningbranden te verminderen. De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt is je reuk uitgeschakeld en ruik je dus geen rook. Zo kan je in je slaap makkelijk overlijden als er brand uitbreekt. Je gehoor wordt gelukkig niet uitgeschakeld als je slaapt dus een rookmelder kan hiermee jouw leven en dat van je gezin redden. Uit onderzoek van TNO blijkt dat rookmelders in alle woningen het risico op dodelijke slachtoffers vermindert. 

Hoeveel rookmelders verplicht

Hoeveel rookmelders er in een bestaande woning verplicht aanwezig moeten zijn verschilt per woning. Het eenvoudige antwoord is dat er op iedere verdieping op de gang een rookmelder moet hangen. Voor het uitgebreide antwoord leggen we je eerst kort uit wat verblijfsruimtes zijn. Verblijfruimtes zijn de woonkamer, slaapkamers, kantoor en keuken en niet het toilet, badkamer, garage, berging en technische ruimte. Vanuit iedere verblijfsruimte in je woning moet je naar de voor- of achterdeur van je woning kunnen vluchten door gangen en andere afgesloten ruimtes waar een rookmelder hangt. Als deze gangen over meerdere verdiepingen lopen moet op iedere verdieping in de gang een rookmelder hangen. Als er op zolder geen verblijfsruimte is, hoeft hier ook geen rookmelder te hangen. Ook bij eenkamerwoningen zoals studentenwoningen is een rookmelders op deze kamer straks verplicht.

Gezond verstand

Dan is er nog een verschil tussen regelgeving en gezond verstand. Het plaatsen van rookmelders in alle gangen van een woning is al een hele goede basis. Echter veel mensen slapen met de slaapkamerdeur dicht. Ook in de slaapkamer is tegenwoordig tal van elektrische apparatuur te vinden die door kortsluiting een brand kan veroorzaken. Denk aan het opladen van telefoons, een televisie en een elektrische deken. Als er brand uitbreekt in een slaapkamer en de deur zit dicht dan duurt het heel lang voordat de rookmelder op de gang af gaat. Daarom zou u ook een rookmelder op alle slaapkamers van een woning moeten hangen. Het leven van jou en je gezin is vast meer waard dan een paar tientjes.

Soort rookmelders

Bij nieuwbouwwoningen dienen de rookmelders aangesloten te zijn op het elektriciteitsnetwerk van de woning (230V). Bij de nieuwe regelgeving die per 1 juli 2022 ingaat voor bestaande bouw is dit niet het geval. Deze rookmelders mogen gewoon op batterijen werken. Wel dienen de rookmelders op batterijen te voldoen aan de EN14604 en te zijn voorzien van een CE keur. Praktisch gezien voldoen alle rookmelders die in Nederland verkocht worden hier aan, maar een kleine controle kan geen kwaad. Indien je toch voor rookmelders op netstroom gaat dan is hiervoor een NEN 2555 certificaat nodig. Ook kun je er voor kiezen om koppelbare rookmelders te kopen. Als een rookmelder op zolder af gaat dan gaat die beneden ook af, handig als de tv aan staat en u die op zolder dus niet hoort. Het is niet verplicht om koppelbare melders te hebben. Wat veel mensen niet weten is dat een rookmelder een levensduur heeft van 10 jaar. Daarna raken de kamers in de rookmelder vervuild met stof e.d. en kan de fabrikant de werking niet meer garanderen. Iedere 10 jaar zou u de rookmelders dus compleet moeten vervangen.

Gevolgen niet voldoen aan regelgeving

De gevolgen van het niet naleven van de regelgeving zijn nog onduidelijk. Het is niet aannemelijk dat de politie aan de deur komt controleren of u rookmelders heeft hangen. Welke rol gemeenten hier in gaan spelen is nog niet duidelijk. Evenals of het gevolgen heeft voor uw brandverzekering. Wat gaat een verzekeraar doen als na een woningbrand blijkt dat u geen rookmelders heeft hangen? Met de tijd zal hier mee duidelijkheid over komen. Tot die tijd kunt u u zichzelf afvragen of u die regels van de overheid nodig heeft om uzelf en uw gezin te beschermen tegen de gevolgen van brand. Eigenlijk zou u nu al gewoon werkende rookmelders in huis moeten hebben en niet pas in 2022.