Rookmelders

Op deze pagina vindt u onafhankelijke informatie over rookmelders. Zo leest u onder andere over de beste rookmelder, wat is een koppelbare rookmelder, wat is een optische rookmelder en waar moet ik een rookmelder plaatsen.

Soorten rookmelders

 • Rookmelder: detecteert rook en gaat vervolgens in alarm. De rookmelders voor particulieren in Nederland is bijna altijd een zogenaamde optische rookmelder. In een optische rookmelder zit een soort lichtbundel. Als rookdeeltjes deze lichtbundel verstoren dan gaat de melder in alarm.
 • Hittemelder: een hittemelder reageert niet op rook maar meet continu de omgevingstemperatuur. Als deze boven een bepaalde waarde komt (meestal 60°C) dan gaat deze in alarm. In ruimtes waar geen rookmelder kan hangen vanwege bijvoorbeeld stoom, stof en uitlaatgassen kan een hittemelder uitkomst bieden. Denk aan de badkamer, keuken en garage. Hittemelders reageren bij brand minder snel dan rookmelders.
 • Koolmonoxidemelder / CO-melder: een koolmonoxide melder waarschuwt voor een te hoge concentratie van het reukloze en dodelijk koolmonoxide gas.

In welke ruimtes rookmelders plaatsen?

Los van de wettelijke verplichtingen (zie onderaan deze pagina) zouden rookmelders moeten hangen in alle ruimtes waar (logischerwijs) brand kan ontstaan. Om het gemakkelijk te maken hebben we voor u 3 niveaus van brandveiligheid beschreven:

 • Minimale brandveiligheid: plaats rookmelders waar deze wettelijk verplicht zijn (zie onderaan deze pagina).
 • Normale brandveiligheid: plaats rookmelders op alle gangen, overlopen, hallen, slaapkamers, studiekamers en de woonkamer. Indien u een gesloten keuken heeft plaatst u hier een hittemelder.
 • Maximale brandveiligheid: plaats rookmelders in alle ruimtes. Plaats een hittemelder in een besloten keuken. Een rookmelder in het toilet plaats je alleen als hier bijvoorbeeld regelmatig kaarsjes branden. Plaats alleen een hittemelder in de badkamer als hier logischerwijs brand kan ontstaan door bijvoorbeeld kortsluiting. In een garage plaatst u een hittemelder.

Ons advies is om slaapkamers sowieso van een rookmelder te voorzien. Als u slaapt is uw reuk uitgeschakeld, u ruikt niks. Alleen uw gehoor werkt nog. Tegenwoordig is er steeds meer elektrische apparatuur zoals televisies en opladers te vinden in slaapkamers waardoor brand door kan ontstaan. Daarnaast zijn er steeds meer apparaten op (lithium-ion) batterijen die kortsluiting kunnen geven. De rook van deze batterij branden is extreem giftig (fluorwaterstof) en tijdige waarschuwing dus van levensbelang. Daarnaast slapen veel mensen met de slaapkamerdeur gesloten waardoor u pas gewekt wordt voor brand in uw slaapkamer als de rookmelder in de gang af gaat. Voor u is het dan te laat…

Waar rookmelder plaatsen?

Rookmelders bevestigd u aan het plafond omdat rook opstijgt en zich ophoopt bij het plafond. U kunt de rookmelder aan het plafond vast maken d.m.v. boren of maakt gebruik van plaktrips met magneten. Rookmelders dienen bij voorkeur in het midden van de ruimte aan het plafond te zijn aangebracht. De afstand van een rookmelder tot een wand moet 0,5 meter zijn. Dit is namelijk een zogenaamde dode luchtruimte waar bijna geen circulatie is. Hierdoor zou het erg lang duren voordat de melder afgaat. Indien de ruimte smaller is dan 1 meter, dan mag de afstand tot de wand kleiner zijn, echter nooit kleiner dan 0,1 meter. Indien de ruimte een puntdak heeft, monteer de rookmelder dan niet in de punt maar 90 cm lager. Plaats geen rookmelder boven een radiator of ander verbrandingstoestel of in de buurt van een ventilatierooster.

Waar rookmelders plaatsen

Levensduur rookmelder

Wat veel mensen niet weten is dat rookmelders een maximale levensduur hebben van 10 jaar. Dit komt doordat de sensor vervuild raakt door stof e.d. waardoor er geen garantie is dat de melder blijft werken. Het kan zijn dat de melder na zijn maximale levensduur meer valse meldingen gaat geven vanwege stof in de sensorkamer of dat hij geen melding geeft als er daadwerkelijk brand is. De “einde levensduur” datum staat vermeld op de rookmelder, meestal op de achterzijde. Na deze datum vervangt u de melder in zijn geheel. Tip: zet deze datum in de agenda van de smartphone.

Ook de overheid geeft in de nieuwe wetgeving die per 1 juli 2022 ingaat aan dat rookmelders een levensduur van 10 jaar hebben.

Stroomvoorziening

Er zijn verschillende stroomvoorzieningen voor melders:

 • Verwisselbare batterijen, meestal AA, AAA of E (9V blok)
 • Een vaste li-ion batterij die lange tijd mee gaat en niet verwisselbaar is
 • Een aansluiting op het lichtnet (230V) + back-up batterij voor als de stroom uitvalt

*Gebruik nooit oplaadbare batterijen in rookmelders. Door hun kenmerkende stroomafgifte kan het zijn dat de melder geen “batterij leeg” signaal afgeeft en er dus een niet werkende rookmelder in huis hangt.

Voor- en nadelen

Van alle bovenstaande stroomvoorzieningen is er niet persé een beste of slechtste optie. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Voor welke stroomvoorziening je ook kiest: alle melders moeten na 10 jaar compleet vervangen worden (zie hoofdstuk “levensduur rookmelder”).

Het nadeel van verwisselbare batterijen is dat je periodiek de batterijen moet vervangen. AA/AAA batterijen gaan 2-3 jaar mee en een E batterij (9V blok) ongeveer 1-2 jaar. De rookmelder geeft dit zelf aan door een bepaald geluidssignaal. Vaak is dit ook nog eens ’s nachts rond 4:00 uur omdat de temperatuur in de woning dan het laagst is. De batterijspanning die op dat moment al aan de krappe kant is, wordt door de kou ‘s nachts nóg iets minder. Het voordeel van verwisselbare baterijen is dat je de melder regelmatig in je handen hebt en er aan herinnerd wordt om hem eens schoon te maken middels de stofzuiger.

Het grote voordeel van rookmelders met ingebouwde lithium-ion batterij is dat je de batterij gedurende de levensduur niet hoeft te vervangen. Aan het einde van de levensduur vervang je de rookmelder in zijn geheel.

Een rookmelder die kan worden aangesloten op het lichtnet (230V) wordt vooral geplaatst in nieuwbouwwoningen omdat dit verplicht is. Er is niet persé een voordeel m.b.t. stroomvoorziening. Ook in een 230V melder zit een back-up batterij die periodiek vervangen moet worden.

Rekensom diverse stroomvoorzieningen voor 10 jaar:

 • Verwisselbare batterij AA/AAA: € 19,95 (melder) + € 2 (3/4 batterijen vervangen) = € 21,95
 • Verwisselbare batterij 9V: € 19,95 (melder) + € 6 (5 batterijen vervangen) = € 25,95
 • Vaste batterij 10 jaar: alleen de melder: € 19,95
 • 230V + back-up batterij: € 19,95 (melder) + € 6 (5 batterijen vervangen) = € 25,95

Koppelbare rookmelder

Sommige rookmelders kunnen aan elkaar gekoppeld worden, dit noemen we een koppelbare rookmelder. Dit kan via een draad of draadloos. Als 1 melder af gaat dan gaan de andere gekoppelde melders ook af. Dit is vooral handig in woningen waarbij u de rookmelders niet goed in de hele woning kunt horen. Bijvoorbeeld als er brand ontstaat op zolder en u zit beneden televisie te kijken dan hoort u mogelijk de rookmelder op zolder niet. Doordat de rookmelders gekoppeld zijn gaat de rookmelder in de woonkamer ook af. Ook als u slaapt hoort u mogelijk de rookmelders op andere verdiepingen niet, maar als u de rookmelders koppelt dan gaat de rookmelder in uw slaapkamer of op de overloop ook af en wordt u alsnog gewaarschuwd.

Onderhoud rookmelders

Een rookmelder dient maandelijks getest te worden zodat u er zeker van bent dat de melders daadwerkelijk werken. Daarnaast kan een rookmelder met een stofzuiger gereinigd worden als deze stoffig is of er spinnenwebben omheen zitten. Na 10 jaar vervangt u een rookmelder in zijn geheel.

Wetgeving rookmelders

Nieuwbouw sinds 2003

Volgens het Bouwbesluit 2012 zijn rookmelders verplicht in nieuwbouwwoningen die vanaf 2003 zijn gebouwd. Deze rookmelder(s) zijn verplicht in alle ruimtes die deel uitmaken van de vluchtroute tussen de ingang van de woning (voor- of achterdeur) en alle verblijfsruimtes. Verblijfruimtes zijn de woonkamer, slaapkamers, kantoor en keuken en niet het toilet, badkamer, garage, berging en technische ruimte. Indien de ruimte bestaat uit meerdere bouwlagen of verdiepingen, moet op elke verdieping tenminste een rookmelder zijn aangebracht.

In de praktijk betekent dit vaak dat rookmelders verplicht zijn in de hal, overloop en gang. Deze moeten zijn aangesloten op het lichtnet (230V) en zijn voorzien van een secundaire energievoorziening (back-up batterij). Dit is geregeld in de norm NEN 2555:2008. Feitelijk gezien hoeven meerdere rookmelders niet aan elkaar gekoppeld te zijn, ware het niet dat de NEN 2555:2008 stelt dat het geluidsniveau in alle verblijfsruimtes mimimaal 65 dB(A) moet zijn en in slaapkamers minimaal 75 dB(A). Deze waardes worden alleen behaald als de muren van karton zouden zijn en dus is het koppelen van rookmelders noodzakelijk om te voldoen aan de wetgeving. Dit koppelen mag zowel via een koppeldraad als draadloos gerealiseerd worden. Bovenstaande regels gelden ook voor gebouwen die van een andere functie naar een woonfunctie wijzigen.

Bestaande bouw

Per 1 juli 2022 zijn rookmelders ook verplicht in bestaande woningen. Een aanpassing van het bouwbesluit is hiervan een gevolg. Op iedere verdieping (bouwlaag) is een rookmelder verplicht als op die bouwlaag een verblijfsruimte is of een besloten ruimte waardoor een vluchtroute voert tussen de uitgang van een verblijfsruimte en de uitgang van een woonfunctie. Verblijfruimtes zijn de woonkamer, slaapkamers, kantoor en keuken en niet het toilet, badkamer, garage, berging en technische ruimte. Een zolder die geen verblijfsruimte is, hoeft daarmee geen rookmelder te hebben. Als op de begane grond geen verblijfsruimte is maar wel een besloten ruimte, zoals een gang, waardoor een vluchtroute voert voor de bovengelegen verdieping dan moet ook daar een rookmelder aanwezig zijn. Bij een éénkamerwoning, waarbij de verblijfsruimte direct grenst aan de uitgang van een woonfunctie moet ook een rookmelder zijn aangebracht.

In tegenstelling tot nieuwbouwwoningen hoeven rookmelders bij bestaande bouw niet op het elektriciteitsnet (230V) te worden aangesloten maar mogen ze op batterijen werken. Daarnaast hoeven ze niet gekoppeld uitgevoerd te zijn. Wel moeten de rookmelders voldoen aan EN 14604. De betreffende rookmelders hebben verder een levensduur van 10 jaar. Iedere 10 jaar vervangt u dus deze rookmelders. Hier leest u meer over de verplichting per 1 juli 2022.

Beste rookmelder

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen zijn er verschillende keuzes te maken m.b.t. rookmelders. Wat is nu de beste rookmelder? Bij veel webshops en bouwmarkten worden er tientallen verschillende rookmelders aangeboden met wisselende kwaliteit en kosten. Hierdoor zien klanten door de bomen vaak het bos niet meer. Wij hebben het uitzoekwerk al voor u gedaan en adviseren rookmelders van het merk Alecto voor een goede prijs welke voldoen aan de (N)EN 14604. De Consumentenbond raadt deze rookmelders tevens aan. Dus waarom zou u nog verder zoeken? Goed is goed, toch? De enige keuze die u zelf nog moet maken is of u gekoppelde rookmelders wilt en welk niveau van brandveiligheid u wenst (zie hoofdstuk “In welke ruimtes rookmelder plaatsen?”.

 • Wilt u gekoppelde rookmelders? Kies dan voor de Alecto SA-41 of SA-43. Dit zijn identieke rookmelders, alleen de SA41 wordt per stuk verkocht en de SA-43 wordt per 3 stuks verkocht.
 • Wilt u geen gekoppelde melders? Kies dan voor de Alecto SA-110. Hiervan hoeft u de batterij gedurende de hele levensduur van 10 jaar niet te vervangen.

Naast rookmelders kunt u zich ook beschermen tegen de gevaren van koolmonoxide middels een koolmonoxidemelder.

Meer lezen? Check de website van de brandweer.