Salaris brandweer

brandweer salaris

Ben je nieuwsgierig naar het salaris bij de brandweer? Hier vind je het actuele loon van een brandweerman. Wat een brandweerman of -vrouw verdient hangt af van zijn functie en soort aanstelling. Brandweermensen in vaste dienst krijgen een salaris en oproepkrachten krijgen een vergoeding voor de vrijwillige brandweer.

Eerst even dit: in Nederland kennen we vrijwillige en beroeps brandweermensen. Er zijn ongeveer 19.000 vrijwilligers en 5400 beroeps brandweermensen (bron: CBS). Beide hebben dezelfde landelijke opleiding gevolgd, dezelfde examens afgelegd en krijgen een brandweer salaris. Ook oefenen zij dezelfde vaardigheden. Het verschil is dat een beroeps brandweerman of -vrouw diensten draait op de kazerne en een vrijwilliger wordt vanaf zijn huis of werk opgeroepen als er een incident is. Op sommige kazernes draaien vrijwilligers ook beroepsdiensten mee, bijvoorbeeld in het weekend of doordeweeks ’s nachts.

De arbeidvoorwaarden voor veiligheidsregio’s waaronder de brandweer zijn per 1 januari 2022 opgenomen in de zogenaamde “CAR-UWO-Veiligheidsregio’s“. Sinds 1 januari 2022 maakt de Werkgeversvereniging Samenwerkende Veiligheidsregio’s (WVSV) namens de veiligheidsregio’s afspraken met de vakbonden over arbeidsvoorwaarden voor het personeel van de veiligheidsregio’s. Voor 2022 waren de arbeidsvoorwaarden voor veiligheidsregio’s (o.a. brandweer) opgenomen in twee overeenkomsten: een Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling (CAR) en een Uitwerkingsovereenkomst (UWO). Deze vormden samen de CAR-UWO.

Salaris brandweer in beroepsdienst (per 1 oktober 2020)

Als manschap in de 24 uursdienst wordt je afhankelijk van de veiligheidsregio ingedeeld in schaal 5 of 6. Dit betekent een bruto salaris tussen de € 1.814,- en € 2.904,- per maand. Daarnaast ontvang je een onregelmatigheidstoeslag van ongeveer € 455,- bruto per maand. Ook krijg je in sommige regio’s een toelage als je brandweerduiker bent. Tot slot heb je recht op IKB.

Als je nog in je opleiding zit wordt je meestal ingedeeld in schaal 4. Dit betekent een salaris van € 1.762,- – € 2627,- bruto per maand en je ontvangt dan nog geen onregelmatigheidstoeslag.

Na een aantal jaren ervaring kun je eventueel doorgroeien naar de leidinggevende functie van bevelvoerder. De functie van bevelvoerder is ingedeeld in schaal 8. Dit betekent een bruto salaris van € 2484,- – € 3591,- per maand. Daarnaast ontvang je een onregelmatigheidstoeslag van ongeveer € 455,- bruto per maand.

Als je nog verder door wilt groeien kun je eventueel Officier van Dienst, Hoofdofficier van Dienst, Adviseur Gevaarlijke Stoffen of Meetplanleider worden. Deze functies worden vaak gecombineerd met een kantoorfunctie bij de brandweer. Afhankelijk van de kantoorfunctie kan het salaris dan tussen de € 3100,- en € 5500,- bruto per maand liggen.

Vergoeding vrijwillig brandweerman of -vrouw (per 1 oktober 2020)

Vrijwilliger of oproepkracht bij de brandweer ben je naast je eigen vaste baan. Je krijgt een vaste jaarvergoeding en oefenuren, opleidingsuren en uitrukuren worden vergoedt.

Als vrijwillig manschap in opleiding ontvang je een vaste jaarvergoeding van € 376,- bruto per jaar. Gedurende je opleiding ontvang je een vergoeding van € 11,66 bruto per opleidingsuur. Als je tijdens je opleiding al mee mag met een uitruk als stagiair ontvang je hiervoor een vergoeding van € 21,87 bruto per uur.

Als je eenmaal geslaagd bent voor de opleiding manschap ontvang je een vaste jaarvergoeding van € 376,- bruto per jaar. Per oefenuur ontvang je € 13,46 bruto. Voor een uitruk ontvang je € 25,34 bruto per uur.

Als manschap in een gemiddeld vrijwillig korps kun je dus rekenen op een vergoeding van ongeveer € 200 – € 400 bruto per maand. Tijdens je opleiding kan dit wat hoger liggen omdat je zowel in opleiding bent als mee oefent op je toekomstige kazerne.

Als vrijwillig bevelvoerder ontvang je een vaste jaarvergoeding van € 568,- bruto per jaar. Per oefenuur ontvang je € 18,67 bruto. Voor een uitruk ontvang je € 35,05 bruto per uur.

Als bevelvoerder in een gemiddeld vrijwillig korps kun je dus rekenen op een vergoeding van ongeveer € 300 – € 500 bruto per maand.

Wil je de actuele landelijke vacatures zien, klik dan hier.

Bron: wvsv-nl.nl