Schoorsteenbrand

Een schoorsteenbrand komt in Nederland dagelijks voor. In dit artikel lees je wat de oorzaak van een schoorsteenbrand is, hoe je het kunt herkennen en hoe je het kunt voorkomen. Ook lees je wat je moet doen in het geval van een schoorsteenbrand.

dak met schoorsteenbrand

Wat is een schoorsteenbrand

Een schoorsteenbrand is eigenlijk een brand in de schoorsteenpijp, meestal kachelpijp genoemd. Wat kan daar nu branden zou u denken want een kachelpijp is van metaal. Dat klopt inderdaad, echter ontstaat er in de loop van de tijd een aanslag aan de binnenzijde van de kachelpijp. Deze aanslag heet creosoot en dit raakt tijdens een schoorsteenbrand in brand. Dit creosoot ontstaat tijdens het stoken en vormt een steeds dikker wordende teerachtige laag. Creosoot kan vanaf 500 graden Celsius ontbranden. Deze temperatuur wordt in een kachelpijp gemakkelijk behaald.

Herkennen

Een schoorsteenbrand herken je aan een soort loeiend geluid dat je binnen hoort. Ook zijn soms vlammen en veel (dikkere) rook zichtbaar die buiten uit de schoorsteen komen. In de praktijk zie je vaak dat voorbijgangers aanbellen omdat zij buiten vlammen uit de schoorsteen zien komen terwijl de bewoners nog niks door hebben.

Oorzaak ontstaan aanslag

De dikke teerachtige laag van creosoot ontstaat door regelmatig te stoken met vochtig of rot hout. Ook ontstaat creosoot als de kachel vaak getemperd of gesmoord wordt. Dit wordt vaak gedaan om de temperatuur te temperen. Hierdoor ontstaat een onvolledige verbranding waardoor meer creosoot vormt.

Voorkomen schoorsteenbrand

De schoorsteen minimaal eens per jaar vegen kan een schoorsteenbrand voorkomen. Een schoorsteenveger schraapt het creosoot van de binnenwand van de kachelpijp waardoor dit niet meer kan ontbranden. Wij adviseren om een schoorsteenveger in te schakelen die is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB).

De vorming kan creosoot kan voorkomen worden door droog hout te gebruiken of door omgekeerd te stoken volgens de Zwitserse methode. Hierdoor ontstaat minder aanslag in de kachelpijp. Veel mensen steken een stapel hout in de schoorsteen van onderaf aan. Bij de Zwitserse methode wordt de stapel hout van bovenaf aangestoken. Hierdoor ontstaat een volledigere verbranding met minder aanslag tot gevolg.

Wat te doen bij schoorsteenbrand

In het geval van een schoorsteenbrand dan kunt u het hout in de haard blussen met zand of zout. Gebruik nooit water! Water zet 1700 x uit als het stoom wordt en kan uw kachelpijp beschadigen waardoor rookgassen kunnen ontsnappen in uw woning. Sluit daarna de afsluitklep indien aanwezig en sluit de luchttoevoer of deurtjes. Verlaat de woning en bel 112. De brandweer zal de schoorsteenbrand proberen te blussen door het creosoot te verwijderen middels een ramoneur. Houd er rekening mee dat er koolmonoxide kan ontstaan in de woning.

Verzekering

Door een schoorsteenbrand kan materiƫle schade aan je woning ontstaan of rook- en/of brandschade aan je inboedel. Het verschilt per verzekeraar op deze schade vergoedt wordt. Ondanks dat brandschade onder de basisdekking van een opstalverzekering valt staat in de voorwaarden vaak dat je er als klant alles aan gedaan moet hebben om brand te voorkomen. Op deze regel beroepen verzekeraars zich vaak. Door je schoorsteen jaarlijks te laten vegen en hiervan een factuur te bewaren kun je aantonen dat er er alles aan gedaan hebt om brand te voorkomen. Raadpleeg uw eigen verzekeraar voor meer informatie.

Op www.brandweer.nl staan een aantal interessante video’s.