Vrijwillige brandweer

Wist je dat maar liefst 78% van de brandweermensen in Nederland vrijwilliger is? Zonder vrijwillige brandweer zou er geen brandweerzorg mogelijk zijn zoals we die nu kennen. Overal in Nederland beroepsbrandweermensen inzetten zou te kostbaar zijn. Eigenlijk is de term vrijwilliger niet correct, oproepkracht is een betere term. Je krijgt namelijk betaald als brandweervrijwilliger.

Een groot verschil tussen beroepsbrandweermensen en brandweervrijwilligers is er niet. Beide volgen dezelfde opleiding en de branden zijn in een dorp hetzelfde als in een stad. Het verschil zit hem in de aanstelling. Een beroepsbrandweerman is tijdens zijn diensten aanwezig op een kazerne. Een brandweervrijwilliger wordt zodra er een incident is, opgeroepen via een zogenaamde pager, ook wel pieper genoemd.

Het leven van een brandweervrijwilliger

Als brandweervrijwilliger leef je eigenlijk je eigen leven. Je gaat naar je werk, eet, slaapt en hebt je hobby’s. Echter 24 uur per dag, 7 dagen in de week kun je opgeroepen worden voor het bestrijden van een incident. Dit gebeurt middels een pager, ook vaak pieper genoemd. Deze maakt een hoop kabaal en in de display staat vermeld wat er aan de hand is en waar. Je haast je naar de brandweerkazerne, trekt je bluspak aan en rukt uit samen met je collega’s. Het kan ook wel eens voorkomen dat je te laat op de kazerne bent, aangezien er maar 6 personen in een standaard brandweerauto gaan. Als jij dan nummer 7 of 8 bent heb je pech.

vrijwillige brandweer

Dekkingsgraad

Moet je dan de rest van je leven in de buurt van de brandweerkazerne blijven? Gelukkig niet. Brandweerkazernes hebben een zogenoemde dekkingsgraad van 200% tot soms wel 400%. Dit betekent dat als er 1 brandweervoertuig in de kazerne staat waarin plaats is voor 6 brandweermensen, dat de kazerne 12 – 24 vrijwilligers heeft. Zo kun je ook met een gerust hart je woonplaats verlaten omdat je weet dat je collega’s het van je overnemen.

Veel korpsen maken tegenwoordig ook gebruik van een app op je smartphone waarmee je kunt aangeven of je beschikbaar bent of niet. Heb je bijvoorbeeld alcohol gedronken dan kun je je afmelden. Dreigt er een tekort aan vrijwilligers? Ook daar waarschuwt de app voor. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook slimme pagers op de markt. Gaat je pieper maar ben je niet beschikbaar? Je kunt dan via je pieper aangeven dat je niet beschikbaar bent. Geven te veel collega’s aan dat ze niet beschikbaar zijn? Dan wordt de brandweer van de naastgelegen woonplaats opgeroepen.

vrijwillige brandweer
Je ziet ze misschien wel eens rijden: vrijwilligers met een autobordje brandweer. Deze zijn hier te koop.

Oefenavond

Het leven van een brandweervrijwilliger bestaat niet alleen uit incidenten bestrijden. Wekelijks komen de vrijwilligers op een vaste avonden bij elkaar, de zogenaamde oefenavond. De avond verschilt per korps (ma-di-wo-do-vr). Tijdens de oefenavond worden diverse vaardigheden beoefend. Denk aan brand blussen, een autowrak open knippen of met een kettingzaag werken. Ook de theorie achter het brandweerwerk wordt regelmatig behandeld. Na de oefenavond is er vaak nog een sociaal samenzijn. Veel korpsen organiseren buiten de oefeningen en uitrukken om nog tal van andere activiteiten. Dit verschilt per brandweerkorps.

Doorgroeimogelijkheden vrijwillige brandweer

Er zijn tal van functies binnen de brandweer. Ook als vrijwilliger kun je een aantal van deze functies bekleden. E.e.a. is wel afhankelijk van de specialismen op jouw kazerne. Heeft jouw kazerne bijvoorbeeld een duikteam, dan kun je brandweerduiker of duikploegleider worden. Staat er een hoogwerker of autoladder dan kun je ook op dit voertuig aan de slag. Hier lees je meer over de diverse functies bij de brandweer.

Vergoeding vrijwillige brandweer

Zoals al eerder gezegd is de term vrijwillige brandweer niet geheel correct. Je krijgt namelijk een vergoeding voor alle gemaakte uren, zowel uitrukuren, opleidingsuren als oefenuren. Daarnaast ontvang je een vaste jaarvergoeding. De hoogte van de maandelijkse vergoeding is vooral afhankelijk van het aantal uitrukuren. Het aantal uitrukken kan enorm verschillen per korps. Er zijn vrijwillige kazernes die maar 10 uitrukken per jaar hebben en er zijn vrijwillige kazernes die wel 400! uitrukken per jaar hebben. De exacte bedragen van de vergoeding vind je hier.

Wil je aan de slag bij de vrijwillige brandweer of wil je meer weten? Hier vind je meer informatie.