Werken bij de brandweer

Denk je na over werken bij de brandweer? Er zijn eigenlijk 3 soorten banen bij de brandweer:

  • Oproepkracht, ook wel vrijwilliger genoemd: anders dan de naam doet vermoeden is dit wel degelijk een betaalde functie. Je wordt gealarmeerd zodra er een melding is in de plaats waar je woont of werkt. Als er geen incidenten zijn ben je gewoon thuis, op je werk, boodschappen aan het doen etc.
  • Beroepsmedewerkers: je bent 24 uur op de kazerne en je slaapt daar ook. Daarna ben je 2 of 3 dagen vrij. Tegenwoordig zijn er ook kazernes met een 8 of 12 uurs dienst.
  • Kantoormedewerker: ook bij de brandweer werken managers, secretaresses, controleurs etc. Soms kun je deze functies ook combineren met een uitrukfunctie zoals brandweerofficier, adviseur gevaarlijke stoffen of woordvoerder.

Eisen

Om brandweerman- / vrouw te worden moet tenminste 18 jaar oud zijn en heb je minimaal VMBO werk- en denkniveau. Daarnaast beschik je over een aantal eigenschappen:

  • je bent stressbestendig, je blijft dus rustig als het spannend wordt
  • een goede gezondheid en een goede conditie
  • een minimumlengte van 1.65 meter
  • kun je lang staan, hardlopen, kruipen, klimmen, springen, evenwicht bewaren
  • ben je in staat het werk te kunnen uitvoeren bij hitte en kou en soms in natte kleding
  • kun je zware lasten kunnen dragen: je persoonlijke uitrusting (helm, veiligheidsbril, laarzen en een ademluchttoestel) weegt al 12 kilo. Daarnaast weegt bijvoorbeeld het gereedschap om mensen uit de auto te knippen ongeveer 25 kilo.

Daarnaast geldt voor oproepkrachten natuurlijk dat zij binnen een bepaalde tijd (meestal 4 รก 5 minuten) op de brandweerkazerne kunnen zijn vanuit hun huis of werk. Als je over deze eigenschappen beschikt dan kun je solliciteren bij de brandweer. De actuele vacatures bij de brandweer in Nederland vindt je hier. Veel vrijwillige kazernes zijn continu op zoek naar nieuwe vrijwilligers, mocht jouw woonplaats er niet tussen staan, neem dan contact op met de lokale brandweerkazerne.

werken bij de brandweer

Werken bij de brandweer: solliciteren

Hoe de sollicitatieprocedure er uit ziet verschilt per veiligheidsregio. Wat vaak in alle veiligheidsregio’s gelijk is, is dat je een verklaring omtrent gedrag moet overhandigen. Hiermee toon je aan dat je bijvoorbeeld nooit ben gearresteerd voor brandstichting. Daarnaast moet je een medische keuring ondergaan om je gezondheid en conditie te controleren. Als de kazerne waar je wilt gaan werken ook brandweerduikers heeft dan maakt een uitgebreide zwemtest ook onderdeel uit van de selectieprocedure. In sommige veiligheidsregio’s wordt je ook psychologisch getest.

Zoals gezegd zijn de selectieprocedures verschillend per regio. Daarnaast kan er ook nog verschil zitten tussen de selectieprocedure van oproepkracht en beroepsmedewerker.